1. Click image to expand

    FBM Architects has secured planning consent for a 32-home car-free scheme in East London. Picture: FBM Architects

  2. Click image to expand

    FBM Architects has secured planning consent for a 32-home car-free scheme in East London. Picture: FBM Architects

  3. Click image to expand

    FBM Architects has secured planning consent for a 32-home car-free scheme in East London. Picture: FBM Architects

of

Car-free scheme for East London

Magda Ibrahim
05 Feb 2019

FBM Architects has secured planning consent for a car-free residential scheme in the London Borough of Tower Hamlets.

The design for the site aims to complement the urban and historic setting, while providing homes for contemporary living. 

The new development for Gateway Housing Association will provide 32 homes across the site located near Medway Conservation Area in Bow.

The new scheme offers a continuous three-storey frontage, while a generous space between the two buildings on the eastern part of the development ensures a soft transition in height from three to four storeys. 

The building line is set back from the street, re-establishing a typical scale for the Victorian streets in the immediate neighbourhood. 

Ordered fenestration patterns with tall, generous window proportions further underpin the scheme’s connection with Victorian architectural legacy. 

The inclusion of arched entrances to individual homes introduces an intimate, human-scale character that echoes this distinctive feature of the surrounding streets which contain arched openings to windows and front doors.

The ground floor apartments have private terraces facing onto the central courtyard.

Meanwhile, the upper floor apartments have deep balconies and full height windows and doors, which reinforce the connection between the external and internal spaces. 

The central courtyard provides landscaped open space and includes a playground.

The scheme is fully car-free, given the proximity to local transport links and is supportive of local policy that encourages sustainable modes of transport. 

Dedicated cycle storage is provided within the courtyard that is accessible to all residents.

Key Facts

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team