1. Click image to expand

    Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects, Images: Timmerman Photography, Inc.

  2. Click image to expand

    Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects, Images: Timmerman Photography, Inc.

  3. Click image to expand

    Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects, Images: Timmerman Photography, Inc.

  4. Click image to expand

    Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects, Images: Timmerman Photography, Inc.

of

2019 WAN Awards: Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects

Copy taken from entry 2019
29 Aug 2019

Cal Poly Pomona Student Services Building - CO Architects is an entry in the Facade category at the 2019 World Architecture News Awards.

Nestled into the landscape, the Student Services Building’s large, undulating canopy shelters three floors of student services and administrative departments, providing students, faculty, staff and visitors a memorable experience. The design draws its inspiration from the San Gabriel Mountains and foothills articulated in the building’s shape and the form of its standing-seam aluminum roof, uniting it with the landscape and demonstrating a commitment to sustainable practices in a dramatic way.

The building responds to its topographic and climactic context, campus aspirations for a welcoming place of arrival, and enhanced delivery of services through transparency and administrative collaboration. Its horizontal arrangement maximizes performative, functional and contextual benefits of its horizontal enclosure, its fifth facade.

The shaping of the roof creates volume in the upper level, connecting it to the surrounding mountains, while large protrusions provide northern light throughout. The landscape, mounded around the base, anchors the building to the ground. The two-acre curved roof also serves as the passive energy performance driver for the building. The roof’s overhangs shelter the vertical enclosure, acting as a shading device for the glazed exterior walls. The perforated edges of the roof filter sunlight and maximize daylight, but minimize glare.

On the ground level, a “street” runs through the building, providing pedestrian access to campus-wide resources. The street is covered by the perforated canopy providing daylight while shielding this campus amenity from direct sunlight. The perforations – combined with the shaping of the street – also facilitate air movement, creating a pleasantly cool exterior space.

The World Architecture News Awards showcase the best international design in both current and future projects. Entries for the 2019 Awards are now open - for further information and to submit your entry please click here.

 

Key Facts

Architecture
CO Architects
2019 Shortlist Entry
Façade
United States

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team