1. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  2. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  3. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  4. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  5. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  6. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

  7. Click image to expand

    Interdisciplinary Tumour Center ITZ - Interdisciplinary Tumour Center University Hospital

of

2019 WAN Awards: Interdisciplinary Tumour Center ITZ

28 Jun 2019

Interdisciplinary Tumour Center ITZ is an entry in the Healthcare category at the 2019 World Architecture News Awards.

The master plan for the redesign of Freiburg’s university hospital is a reinterpretation of the existing site

 The new Interdisciplinary Tumour Center marks the first step in the expansion of the hospital, with its ground floor connected to the existing surgical clinic and with provision for linkage to the new surgical clinic and other buildings as they are constructed. The main floor of the tumour center houses the reception and outpatient clinics, while the ground floor, linked by an inviting open-plan staircase to the main building, contains the outpatient area and consulting rooms. The informal layout ensures that the whole ground floor receives natural daylight from all sides. The four wards are located on the first and second floors, and the basement contains the staff changing rooms, stores, and plant areas. The central park provides a place for patients to relax and for students of the university hospital to study. The cube-shaped building follows the line of Hugstetter Strasse, and the small shops within the finger-like structures, connecting with the road and creating a sense of scale, will also be used by inhabitants of the neighbouring residential building, making the hospital even more a part of the community.

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

 

Key Facts

Architecture
2019 Entry
Healthcare
Germany

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team