1. Click image to expand

    Greentown Yiwu Peach Blossom Land Living Experience Centre - Hangzhou 9M Architectural Design Co. Ltd

  2. Click image to expand

    Greentown Yiwu Peach Blossom Land Living Experience Centre - Hangzhou 9M Architectural Design Co. Ltd

  3. Click image to expand

    The Compton by Regal London - Simon Bowden Architecture

  4. Click image to expand

    The Compton by Regal London - Simon Bowden Architecture

  5. Click image to expand

    Eddington, Lot 1: North West Cambridge - WilkinsonEyre with Mole

  6. Click image to expand

    Han Ling Yin Xiang - DC ALLIANCE

  7. Click image to expand

    Han Ling Yin Xiang - DC ALLIANCE

  8. Click image to expand

    Harvard MA - Energy Plus House - Paul Lukez Architecture

  9. Click image to expand

    Harvard MA - Energy Plus House - Paul Lukez Architecture

  10. Click image to expand

    Dyson Institute of Engineering and Technology - WilkinsonEyre

  11. Click image to expand

    THE LINK PLAZA - ADARC INTERNATIONAL STUDIO LIMITED

  12. Click image to expand

    THE LINK PLAZA - ADARC INTERNATIONAL STUDIO LIMITED

of

Seven outstanding residential designs

Alison Carter
19 Aug 2019

Huge variety coupled with unique innovation highlighted via these WAN Awards entries

The Greentown Yiwu Peach Blossom Land Living Experience Centre is located on a small hill of Zongtang Village, Yiwu, China, a historical village 3km away from the city centre surrounded by South Hill and Jimingshan Park. The design works with its surroundings to create a pleasant environment which aims to remind people of the beautiful scenery described in the Chinese classic The Peach Blossom Spring by Tao Yuanming.

The Compton by Regal London is one of the first cast aluminium clad buildings of its scale in Europe.  The Compton is an addition to the London skyline, with a characterful, curved façade never seen before in the city.  Developer Regal London, in partnership with Simon Bowden Architecture, is behind this 49-apartment, ten-storey residential scheme, which occupies a prime position on Lodge Road, NW8. 

Harvard MA - Energy Plus House was completed in 2018.  The house is sited on a gentle rural landscape.  Its siting optimizes the technology generating energy from the sun, while providing framed views of the site’s scenic qualities. The house’s energy network generates 21,000 KW / hr. annually using 56 LG photovoltaic solar panels. Excess energy is stored in two 16kWh batteries which store surplus energy generated during the day for use in the evenings. 

Han Ling Yin Xiang is a project is located in Huanhu East Road, Dongqian Lake, Yinzhou District, Ningbo. The design continues the traditional village style combines the traditional spatial arrangements of the ancient village with the modern leisure lifestyle.  Five prototypes have helped form four innovative modes: a villa, townhouse, quadrangle and courtyard house respectively. 

Eddington, Lot 1: North West Cambridge raises the bar for affordable, key-worker housing in Cambridge.  The new brick-built homes are understated and elegant, contemporary and sustainable. 

In terms of environmental sustainability, opportunities for improvement were integrated at every stage of the project. These include careful building orientation, natural cross ventilation, a district heating centre, high insulation levels and a biodiversity programme. Code for Sustainable Homes Level 5 and BREEAM Excellent were achieved.

The Link Plaza, a mixed-use high density project is located in the heart of Foshan City, and reflects how Ling-nan culture can be rooted in architecture. The classic term “Ling-nan” represents the culture from most southern subtropical parts of China, such as Guangzhou, Foshan and Hong Kong. Ling-nan culture emphasizes the spirit of liberty, receptiveness, re-invention and creativity. By applying passive building envelope design strategies. In response to local hot and humid subtropical climate, the architecture effectively facilitates natural ventilation with slots on façade, reduces heat gain through deep recess balcony and sky garden, encourages prevailing wind flowing into community garden by elevating the ground structure etc. 

While there have been decades of discussion in the housing industry about modern methods of construction, this pioneering project demonstrates the potential of a new approach to speed up housing delivery. 

Students at the Dyson Institute of Engineering and Technology campus, are housed in a groundbreaking new undergraduate village of timber modular-housing pods, with communal facilities and a central social and learning hub.The project sits in a landscaped setting with the inclusion of a circular pavilion, called The Roundhouse, for social and educational events. The 8m x 4m pods were fabricated from cross-laminated timber (CLT) in a factory for rapid on-site assembly. Each pod has open-plan accommodation comprising an entrance zone with an adjacent shower and toilet, a central bedroom area and a work/living space. 

To see more amazing entries from this year’s WAN Awards please click here.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team