1. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  2. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  3. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  4. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  5. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  6. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  7. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  8. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

  9. Click image to expand

    Photographers: Wenqiao Zhu

of

Vase House Dance Studio: Made in China

Georgina Johnston
13 Jan 2020

archIStry Design and Research Office design Beijing’s new dance studio

Vase House is an indoor dance studio that everyone can use. The notion of the circle has always been implemented in the logic of the overall design. Through the combination of this basic shape, it naturally derives rooms with different functions, like lobby, dressing room, practice room, classroom, corridor, etc.

In order not to waste the space, the corridor and the leisure room were combined to form a VIP private room in the classical theatre with seats, short supporting walls, and windows. Multiple semicircles were connected to form a private corridor, a convenient place for spectators to sit in to have a rest, wait and watch a performance in the dance studio at the same time.

In teaching dance, this kind of appreciation naturally promotes the learning motivation and performance enthusiasm of students. The vertical lines were adopted into the facade, to make it reminiscent of the folded curtain in the classical theater. 

At the back of the seats, vertical planks for the walls. Installed between the classroom and the practice room, glass both transparent and frosted is used so the line of sight can pass through. The biggest challenge Architect Nolan Chao encountered in the design was how to deal with the contradiction between the needs of the simplification of the design approach and construction methods for a small project, and the representation of a rich feel and vision changes with different positions and angles. 

This project is formed as a gentle circular container suitable for people to enter. Users often call the circular space a “big vase”. People come in and understand it from the inside, not just the outside.

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team