1. Click image to expand

    AART and Thoegersen Stouby

  2. Click image to expand

    AART and Thoegersen Stouby

  3. Click image to expand

    AART and Thoegersen Stouby

of

A work of AART: Danish bunker to be repurposed into a Cold War museum

Georgina Johnston
25 Mar 2020

AART has won the competition to design, with help from SLA, Niras and Thøgersen & Stouby, the new Danish Cold War museum in Rold Skov, Northern Jutland

The museum has been designed to unfold the story of one of Denmark’s best kept secrets, the Cold War bunker Regan Vest that was secretly built in the 1960s during the Cold War. The Historical Museum of Northern Jutland (HMNJ) has opened the bunker so the public will be able to experience the Cold War from a new perspective. In that connection, AART will design the visitor and exhibition building, with the 5,500m² nuclear-proof bunker as the ultimate focal point. 

On the surface, the visitor and exhibition building will be the only visible manifestation of the new Cold War museum. Built as four black boxes, the building is tucked deep inside the forest. Solid and reclusive, the boxes appear in the forest as almost hermetically sealed display cases where only a discreet retraction in the facade indicates the entrance to the museum. The boxes are clad in anodised aluminium, giving them their own unique weather-resistant structure; their appearance plays distinctively with the surrounding landscape.

The four black boxes are based on one clear concept. While their exterior is the same, each interior has its own purpose and ambiance. The administration is private and pragmatic, the café and the shop are bright and vibrant, the learning centre is flexible and focused, and the exhibition is free and informative, and it is all linked together via separate areas that provide space for light and reflection before the next experience unfolds. In addition, the boxes appear as fragments of the landscape itself, forming part of the overall narrative of Regan Vest with the entrance to the bunker, the existing engineer accommodation and other historical fragments.

When visitors come to see Regan Vest, it’s not "just" a museum they are visiting. It’s the overall concept of the exhibition, the learning centre, the bunker, the nature and the home of the chief engineer at the bunker and his family, and AART has managed to bring all of this together in one package.

L. C. Nørbach, Director, (HMNJ)

In the heart of the visitor and exhibition building is a scale model of the impressive underground bunker. The visitor and exhibition building has been built so that the flow of visitors centres around the model, and from this central area, visitors get an overview of and easy access to the museum's many features, including the exhibition sections and assembly point for guided tours to Regan Vest.

The visitor and exhibition building contains seven exhibition sections that engage visitors and provide different perspectives on the Cold War, from the fear of nuclear weapons to the sharply drawn political fronts and scenarios, should the war break out. It is all staged to create continuity between the individual exhibition sections, while allowing visitors to move freely between each one and thus create their own experience. 

Want to submit your project to World Architecture News?

Contact The Team